Over de website

Deze website, verhaalvangelderland.nl, vertelt het Verhaal van Gelderland aan de hand van 49 verhalen. Elk verhaal is een combinatie van één thema en één tijdvak. In totaal behandelt de website zeven thema’s en zeven tijdvakken. Bij vrijwel elk verhaal is een bijpassend museum te vinden, vaak zelfs meerdere, soms een podcastaflevering en altijd een selectie van collectievoorwerpen uit Collectie Gelderland en bijpassende verhalen van mijnGelderland. Alle 49 verhalen kennen het boek Verhaal van Gelderland als bron.

De provinciegeschiedenis in vier boeken

Wil je dieper in een onderwerp duiken, dan dat deze op de website beschreven staat, dan verwijzen we graag naar de vierdelige provinciegeschiedenis Verhaal van Gelderland. Deze is gepubliceerd in november 2022 onder redactie van Dolly Verhoeven bij uitgeverij Boom. In vier delen, 1560 pagina’s, 1400 afbeeldingen, 140 nieuwe kaarten en tekeningen, maken schrijvers, redacteurs, kaartenmakers en ontwerpers de rijke geschiedenis van Gelderland inzichtelijk vanaf de prehistorie tot aan het jaar 2020.

Dolly Verhoeven, hoofdredacteur Verhaal van Gelderland, vertelt in een interview meer over de totstandkoming van de boekenreeks. Een bijzonder kenmerk van het Verhaal van Gelderland is dat de boeken rijk geïllustreerd zijn. Jochem van Eijsden, beeldredacteur, vertelt over de beeldredactie en de keuzes die hij maakte. Deze beelden zijn overigens ook rijkelijk op deze website aanwezig. Ook kom je er diverse kaarten en infographics tegen die speciaal voor het boek zijn ontworpen. Lees hierover het verhaal van Marjolein Haars en Nico Willemse, cartograaf en coördinator beeldmateriaal.

Verhaal van Gelderland - boek-verhaal-van-gelderland-1024x681

Een initiatief van Erfgoed Gelderland

Het project Verhaal van Gelderland is een initiatief van Erfgoed Gelderland, een coöperatie van meer dan 240 Gelderse erfgoedorganisaties. Wilt u meer weten over het project? Dan kunt u contact met ons opnemen via info@erfgoedgelderland.nl.