Verhaal van Gelderland Podcast

Eerste seizoen

Luister naar de Verhaal van Gelderland Podcast en reis met presentator René Arendsen door het verleden van de provincie. In elke aflevering bezoekt René een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak. Met verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen.

Omslagafbeelding: Beleg van Zutphen door prins Maurits. Jan Jansz Orlers, collectie Stedelijk Museum Zutphen.

Hink-stap-sprong door de Gelders geschiedenis

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland, van de prehistorie tot nu, aan de hand van verschillende thema’s. De podcast belicht uiteenlopende historische onderwerpen. Ontdek de geschiedenis van overstromingsrampen in het Rivierengebied, luister naar middeleeuwse liefdesliedjes of kom meer te weten over Operation Market Garden. Je kunt de afleveringen hier op de website beluisteren of via de afspeellijst op Spotfiy.

Aflevering 1. Zonder water geen kasteel

Land en Water in het Graafschap en Hertogdom
Op bezoek bij: Kasteel Cannenburch

De eerste aflevering van de podcast staat in het teken van land en water bij Kasteel Cannenburch. Dit kasteel ligt in een uniek beken- en sprengenlandschap tussen het Veluwemassief en het IJsseldal. Deze locatie is in middeleeuwen bewust gekozen. Het water was nuttig voor de verdediging van het kasteel, maar nog belangrijker was de drinkwatervoorziening voor de bewoners. Daarbij leverden de watermolens veel geld op. Zonder het water geen kasteel. Gids Marieke Dicou neemt ons mee door Kasteel Cannenburch. Historicus Rudolf Bosch vertelt over de waterhuishouding op de Veluwe in de late middeleeuwen.

Lees over Land & Water in de tijd van het Graafschap en Hertogdom

Klik op de blauwe playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 2. Alle kennis van de wereld op een meterslange reiskaart 

Kennis en vernieuwing in de Romeinse tijd
Op bezoek bij: het Valkhof Museum

Het Valkhof Museum ligt vol met objecten die laten zien welke kennis en vernieuwing de Romeinen tweeduizend jaar geleden brachten in de moerasdelta van de Rijn en de Maas. Conservator Marenne Zandstra laat ons de belangrijkste stukken zien uit de Romeinse collectie terwijl het Valkhof Museum eigenlijk gesloten is voor een grote verbouwing. Schrijver Paul van der Heijden deelt met ons zijn fascinatie voor de bijzondere Romeins-Bataafse mengcultuur die juist ontstond in de regio die we nu kennen als het Gelders rivierengebied.

Lees over Kennis & Vernieuwing in de Romeinse tijd

Klik op de rode playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 3. Geheimen van het graf 

Zingeving en levensbeschouwing in de prehistorie
Op bezoek bij: Museum de Scheper

Museum de Scheper in Eibergen heeft een bijzondere collectie archeologische objecten die vaak al duizenden jaren oud zijn. Die geven ons een klein inkijkje in de zingeving en levensbeschouwing van de prehistorische bewoners in het Gelderse gebied.  In deze podcast gaan archeoloog Roy van Beek en archeologisch adviseur Norbert Eeltink van Museum de Scheper op zoek naar verhalen over de eerste inwoners van de Achterhoek.

Lees over Zingeving & Levensbeschouwing in de prehistorie

Klik op de gele playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 4. Van boterkarnton tot melkmachine

Kennis en vernieuwing in de 20e eeuw
Op bezoek bij: het Zuivelmuseum

Erve IJzerman is een bijzondere boerderij langs het Apeldoorns Kanaal in Wapenveld. Wie het woonhuis binnenstapt, komt terecht in een andere wereld. Het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. In de stallen vinden we het Zuivelmuseum. Verschillende vrijwilligers leiden René Arendsen rond langs de oude zuivelmachines en vertellen over de zuivelproductie in de twintigste eeuw. Over deze periode schreef hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven een hoofdstuk in het Verhaal van Gelderland. Zij vertelt over de grote veranderingen in de Gelderse landbouw van de laatste 125 jaar.

Lees over Kennis & Vernieuwing in de 20e eeuw

Klik op de groene playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 5. Een middeleeuwse liefdesverklaring

Taal, kunst en cultuur in het graafschap en hertogdom
Op bezoek bij: Erfgoedcentrum Rozet

Gelderland kende in de late middeleeuwen een culturele bloeiperiode. Hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde Johan Oosterman neemt ons mee naar het hertogdom Gelre. In Erfgoedcentrum Rozet in Arnhem laat hij ons een liedboek zien dat veel vertelt over de liedcultuur van eeuwen geleden. We kunnen zelfs luisteren naar een middeleeuws liefdesliedje. Naast dit liedboek heeft Erfgoedcentrum Rozet nog veel meer bijzondere boeken uit de Gelderse geschiedenis in de collectie. Informatiespecialist Ferry Reurink vertelt René over enkele van deze gedrukte en handgeschreven boeken.

Lees over Taal, Kunst & Cultuur in de tijd van het Graafschap en Hertogdom

Klik op de blauwe playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 6. Een vroegmiddeleeuwse Viking crime scene

Politiek en Samenleving in de vroege middeleeuwen
Op bezoek bij: Musea Zutphen

In 882 plunderden de Vikingen een nederzetting op de plek die we nu kennen als het ’s Gravenhof in Zutphen. Het archeologische bewijs voor deze Vikingaanval vinden we vlak naast dit plein in het Stedelijk Museum Zutphen, onderdeel van Musea Zutphen. In dit museum wordt René Arendsen eerst ontvangen door conservator Christiaan te Strake. Daarna duiken we de kelder in. Stadsarcheoloog Michel Groothedde vertelt hier over een bijzondere archeologische vondst: het skelet van een vrouw. Zij was een van de slachtoffers van de Vikingaanval in Zutphen. Michel Groothedde vond haar stoffelijk overschot en schreef daarmee wereldgeschiedenis.

Lees over Politiek & Samenleving in de vroege middeleeuwen

Klik op de rode playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 7. Uw vervoersbewijs alstublieft

Economie en uitwisseling in de 19e eeuw
Op bezoek bij: de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

Presentator René Arendsen stapt in het grootste rijdende museum van Nederland: de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. In deze aflevering beginnen we onze treinreis op station Beekbergen. Bezoekers kunnen hier in de werkplaats antieke stoomtreinen en wagons bewonderen. Het station is ook het opstappunt voor een ritje over de historische spoorlijn tussen Dieren en Apeldoorn, ook wel het Koningslijntje genoemd. Vrijwilliger Remco Pollé leidt ons rond en neemt ons mee in de Gelderse geschiedenis van de stoomtrein. Historicus Jonn van Zuthem vertelt over twee andere belangrijke vervoersmiddelen in het negentiende-eeuwse Gelderland: de tram en de fiets.

Lees over Economie & Uitwisseling in de 19e eeuw

Klik op de gele playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 8. De immense aantrekkingskracht van het Gelderse landschap

Taal, kunst en cultuur in de 19e eeuw
Op bezoek bij: het Noord-Veluws Museum

In het Noord-Veluws Museum ontdekken we schilderijen van kunstenaars die rond 1900 in Nunspeet neerstreken. Zij lieten zich inspireren door het ongerepte landschap en het harde boerenleven op het Gelderse platteland. Harry Tijssen en Greet Hagendoorn gidsen ons in deze aflevering langs de mooiste kunstwerken in dit Nunspeetse museum. Historicus Jonn van Zuthem vertelt ons meer over de kunst en cultuur in de andere delen van het negentiende-eeuwse Gelderland. 

Lees over Taal, Kunst & Cultuur in de 19e eeuw

Klik op de groene playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 9. Een brug te ver

Politiek en samenleving in de 20e eeuw
Op bezoek bij het: Vrijheidsmuseum

Het Vrijheidsmuseum staat in een historisch decor. Precies op deze plek kwamen in september 1944 duizenden parachutisten neer tijdens Operation Market Garden. In deze podcastaflevering leidt directeur Wiel Lenders ons rond door het museum. Hij vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in het Rijk van Nijmegen, in Nederland en in Europa. Bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven brengt een aantal andere grote Gelderse oorlogsverhalen onder de aandacht.

Lees over Politiek & Samenleving in de 20e eeuw

Klik op de blauwe playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Aflevering 10. De dijken breken

Land en water in de 19e eeuw
Op bezoek bij het: Museum Tweestromenland

Het water is allesbepalend voor de geschiedenis van het Land van Maas en Waal. Logisch dat dit element centraal staat in de tentoonstelling van Museum Tweestromenland in Beneden-Leeuwen. Conservator Jaap van der Veen vertelt in de laatste podcastaflevering van dit seizoen meer over de grote overstromingen en vormen van rivierbeheersing uit het verleden, met speciale aandacht voor de negentiende eeuw. Historicus Jonn van Zuthem kijkt hoe de nabijheid van het water het leven van de inwoners in het Land van Maas en Waal heeft bepaald.

Lees over Land & Water in de 19e eeuw

Klik op de rode playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.