logo - Verhaal van Gelderland Festival

Verhaal van Gelderland Podcast

Elke donderdag een nieuwe aflevering

Vanaf 1 juni kun je elke donderdag luisteren naar de Verhaal van Gelderland Podcast. In de podcast reis je met presentator René Arendsen door het verleden van de provincie. In elke aflevering bezoekt hij een museum, spreekt hij met een expert en behandelt hij een thema en tijdvak. Met verrassende feiten, nieuwe inzichten en spannende verhalen.

Omslagafbeelding: Beleg van Zutphen door prins Maurits. Jan Jansz Orlers, collectie Stedelijk Museum Zutphen.

Hink-stap-sprong door de Gelders geschiedenis

In de Verhaal van Gelderland Podcast springt presentator René Arendsen met de luisteraars door de geschiedenis van Gelderland, van de prehistorie tot nu, aan de hand van verschillende thema’s. De podcast belicht uiteenlopende historische onderwerpen. Ontdek de geschiedenis van overstromingsrampen in het Rivierengebied, luister naar middeleeuwse liefdesliedjes of kom meer te weten over Operation Market Garden.

Beluister hier alle afleveringen

Vanaf 1 juni kun je elke donderdag luisteren naar de Verhaal van Gelderland Podcast. Je kunt de afleveringen hier op de website beluisteren of via de afspeellijst op Spotfiy.

Zonder water geen kasteel

Land en Water in het Graafschap en Hertogdom
Op bezoek bij: Kasteel Cannenburch

De eerste aflevering van de podcast staat in het teken van land en water bij Kasteel Cannenburch. Dit kasteel ligt in een uniek beken- en sprengenlandschap tussen het Veluwemassief en het IJsseldal. Deze locatie is in middeleeuwen bewust gekozen. Het water was nuttig voor de verdediging van het kasteel, maar nog belangrijker was de drinkwatervoorziening voor de bewoners. Daarbij leverden de watermolens veel geld op. Zonder het water geen kasteel. Gids Marieke Dicou neemt ons mee door Kasteel Cannenburch. Historicus Rudolf Bosch vertelt over de waterhuishouding op de Veluwe in de late middeleeuwen.

Klik op de blauwe playbutton om de aflevering hier af te spelen. Liever de aflevering via Spotify beluisteren? Klik dan op deze link.

Benieuwd naar de volgende aflevering?

In aflevering 2 duiken we in de geschiedenis van de Romeinen. Het Valkhof Museum ligt vol met objecten die laten zien welke kennis en vernieuwing de Romeinen tweeduizend jaar geleden brachten in de moerasdelta van de Rijn en de Maas. Conservator Marenne Zandstra en schrijver Paul van der Heijden vertellen ons meer. De volgende aflevering verschijnt op 8 juni.