Kunstcollectief Gelderse Poort
Tijdens het Verhaal van Gelderland Festival presenteren diverse kunstenaars van het Kunstcollectief Gelderse Poort hun werk.

Caroline van den Bogaert
Rivieren doorkruisen ons landschap en dragen (edel)stenen mee die Caroline van den Bogaert geduldig opwacht aan de Rijn. Door het slijpen en polijsten onthult ze hun verborgen schoonheid, om ze in haar handen te transformeren tot sieraden die hun reis voortzetten. Door het ambachtelijk slijpen van de stenen creëert Caroline unieke sieraden en objecten. Deze werkwijze heeft een minimale ecologische impact, omdat de stenen natuurlijk verweren en het transport gaat via de rivierstroming. De kleuren zijn puur natuur. Voor de sieraden wordt vaak oud zilver en goud hergebruikt. De uitdaging is elke keer weer om het mooiste van een steen naar boven te halen.

Donderkop
Donderkop is een kunstenaar uit Wijchen bij Nijmegen. Sinds 2019 schildert zij posters om die op straat op te plakken. Streetart dus. Grote gekleurde portretten vaak gecombineerd met muziek teksten. De laatste tijd is ze ook kleiner gaan werken. Illustraties van vogels, landschapjes en andere natuurgezichten in kleine boekjes.

Conny Koster
Conny Koster met een collectie uit het Museum voor Archeologie van de Toekomst. Er wordt terug gekeken vanaf het jaar 2557 naar 2000. De gevonden voorwerpen en objecten geven een beeld van het leven toen op aarde. Terug kijken is leren voor de toekomst, naar de toekomst kijken is leren over Nu. Conny Koster maakt werk van onder andere keramiek of steen of materiaal dat past bij een thema of project. Eerdere projecten zijn het leemhuisje en een serie over boten met inspiratie uit Marokko.

Andrea Hofsteede
Encaustiek, afgeleid van het Griekse “enkaio” wat ‘inbranden’ betekent, is een eeuwenoude schildertechniek waarbij pigmenten vermengd worden met gesmolten bijenwas. Deze was stolt onmiddellijk bij afkoeling, en het vakmanschap zit in het nauwkeurig hanteren van de verftemperatuur. Inspiratie haalt Andrea uit de natuur, waar ze zich richt op spiegelingen, reflecties en intrigerende details zoals boomhuiden. Ze legt niet vast, maar zoekt beelden die ruimte laten voor verbeelding – zoals vergankelijke schaduwen en druppels water. In haar creatieve proces gebruikt ze verschillende benaderingen. Soms schildert ze met een strijkijzer, waarbij intuïtief een beeld van een landschap ontstaat uit bijenwas en pigmenten. Andere keren maakt ze een transfer van een door haar gemaakte foto.

Cathy van Helvoirt
Cathy haalt haar inspiratie uit zelfgemaakte foto’s van verval, muurschilderingen en grilligheid in de natuur, kortom alle dingen die door de tand des tijds zijn aangetast. Al schilderend wordt de fantasie zodanig geprikkeld, zonder beperking van door vooraf bedachte ideeën, waarbij er onverwachte dingen ontstaan die vooraf niet te bedenken zijn. Oftewel “spontane improvisatie” een onvoorspelbare grillige vormentaal met een emotionele lading. Schilderen is voor Cathy het scheppen van een beeldtaal die nog niet bestaat.