logo - Verhaal van Gelderland Festival

Programma

Om de geschiedenis van Land en Water in Gelderland beleefbaar te maken, hebben we op 26 & 27 augustus een programma voor jong en oud, vol optredens, re-enactment, activiteiten, lezingen en workshops. Bekijk hieronder wat je allemaal kunt doen tijdens het Verhaal van Gelderland Festival.

Het programma wordt de komende tijd nog verder aangevuld. Wijzigingen voorbehouden.

Verhaal van Gelderland - VVG_Basisbeeldmerk_vrijstaand_RGB-1
Home » Festival » Programma

Artiesten

Verschillende artiesten lieten zich inspireren door de Gelderse geschiedenis, van landelijke bekendheden tot regionale talenten.

Marike Jager is een Nederlandse singer-songwriter en behoort tot de top van haar vak. Ze won al verschillende prijzen, liet een verpletterende indruk achter op Lowlands. En deze zomer treedt ze op tijdens het Verhaal van Gelderland Festival. Foto: Lieke Romeijn.
Marike Jager

Muziek

Maak kennis met Gery Groot Zwaaftink, de muzikale meesterverteller! Deze troubadour is geboren om verhalen te vertellen en zijn hart klopt op het ritme van de muziek. Strijk neer bij zijn magische verhalenwagen. Laat je betoveren door oude sagen, legendes en zijn eigen prachtige liedjes.
Gery Groot Zwaaftink

Muziek en verhalen

Re-enactment

Al wandelend over het festivalterrein kom je personen uit het verleden tegen, van Romeinse soldaten tot adellijke bewoners van Gelderse kastelen.

De Compagnie van Cranenburgh is een groep huursoldaten uit de 14e eeuw. Ze verhuurden zich aan verschillende strijdende facties in de Lage Landen, waaronder de Hoeken en Kabeljauwen, en de strijd tussen Heeckerens en Bronckhorsten in het hertogdom Gelre.
Compagnie van Cranenburgh

Graafschap en Hertogdom

Workshops en activiteiten

Op het festivalterrein kun je ook zelf aan de slag met diverse activiteiten.

Trek je wandelschoenen aan en wandel met Wim van 't Einde (Historisch Ampt Epe) in de omgeving van het kasteel. Ga op zoek naar fascinerende sporen van het verleden in het landschap, van kabbelende beekjes en oude sprengen tot celtic fields en grafheuvels. De wandeling is 11 km lang en gaat over moeilijk begaanbare paden.
Vroege wandeling: Sporen in het landschap

Wandeling

Wist je dat je kasteel Cannenburch tijdens het festival ook kunt verkennen vanaf het water? Stap aan boord van een Zwaan Waterfiets en trap over de glinsterende vijvers. Bekijk het kasteel vanuit een ander perspectief. Haal die benen van het droge land en ga op een wateravontuur!
Fietsen op de kasteelvijvers

Waterfietsen

Bouw je eigen middeleeuwse Arneym met het beekspel. Verken het gebied rond de heldere beek en creëer samen met je vriendjes, broers of zussen grote boerenerven, kronkelige wegen en majestueuze kerken. Je speelt met jouw eigen groepje tegen andere groepjes kinderen.
Beekspel

Kinderactiviteit

Een dijk van een activiteit! Ga bij de kleitafel aan de slag als een echte dijkenbouwer en zoek naar oplossingen om de rivier meer ruimte te geven. Natuurlijk gaan we de dijken ook testen. Houden ze het water tegen?
Kleitafel

Kinderactiviteit

De mobiele ArcheoHotspot rijdt deze zomer naar het festival en brengt archeologie naar je toe. Ga als een echte archeoloog aan de slag. Je mag scherven puzzelen, botten van dieren determineren en prehistorische ambachten proberen. Een interactieve en leerzame ervaring. Ben jij klaar om de mysteries uit de grond te ontdekken?
ArcheoHotspot

Kinderactiviteit

Lezingen

Experts vertellen je in de lezingentent meer over diverse onderwerpen uit de geschiedenis van Gelderland.

Langs de Berkel zijn van Billerbeck tot Zutphen spirituele plekken voor een moment van bezinning en verstilling. Door de eeuwen heen hebben mensen op deze plekken zingeving gezocht en elkaar ontmoet. Frans-Josef Menker en Roel Heij van de 3e Berkelcompagnie komen erover vertellen.
Spirituele plekken langs de Berkel

Roel Heij en Franz-Josef Menker (Stichting 3e Berkelcompagnie)

Catering

Er is tegen betaling horeca aanwezig op het festivalterrein. Het is ook toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen.

Kom langs bij de Dolle Gans voor een heerlijk drankje! Of je nu zin hebt in een ijskoud biertje om af te koelen, een glas mede, iets fris, een kopje koffie of warme thee, bij de Dolle Gans zit je altijd goed. Proef de sfeer van de middeleeuwen in deze gezellige en gastvrije taverne!
Dolle Gans – Medieval Catering